Hogyan készítsétek el az esküvői ültetési rendet?

Hogyan készítsétek el az esküvői ültetési rendet?

Az ültetési rend fontos az esküvőtökön. A hangulatot nagy mértékben befolyásolja az asztaltársaság. Ideális esetben az elrendezés jó hangulatot eredményez a vendégeid számára. Míg egy “rosszabb” szomszéd az egész estére rányomja bélyegét.
Egy jól eltalált ülésrend szinte garantálja a remek bulit. A jó ülésrend kialakításához nyújtok most segítséget Nektek!

Az első fontos kérdés, hogy összekeverjétek a két rokonságot, hadd ismerkedjenek, vagy a hagyományoknak megfelelően szétválasztva üljenek?
Mindkét megoldás lehet jó. Sajnos ebben a kérdésben nincsen mindenkire és minden családra érvényes jó válasz. Gondoljátok át, mennyire passzol össze a két család! Lesznek e közös témáik, esetleg ismerik e már kicsit egymást? Ha erre a két kérdésre inkább nem a válasz, akkor azt javaslom, hogy inkább külön ültessétek le őket. Az esküvő alatt majd lesz lehetőségük  megismerni egymást.

Mikor érdemes elkezdeni az esküvői ültetési rend elkészítését?

Az ülésrend elkészítésének akkor érdemes nekiállnotok, ha már tudjátok, hogy kik lesznek ott az esküvőtökön. Azaz kell egy végleges vagy majdnem végleges létszám.
A létszám ismeretében az esküvőtök helyszíne meg tudja mondani, hogyan lesznek elrendezve az asztalok. A leggyakoribb asztalelrendezésekről itt olvashattok.
Természetesen már korábban is töprenghettek az ültetési rendről, de a feladat végére csak akkor értek, ha a fenti két dolgot ismeritek.

Ültetési rend típusok

Egy dolog egészen biztos Ti a főasztalnál foglaltok majd helyet. A főasztal ültetési rendjéről is olvashattok. A vendégeiteket az alábbi módokon ültethetitek le:

1, Érkezési sorrendben

Előnye, hogy a Ti részetekről semmilyen előkészületet nem igényel. Hátránya, hogy a később érkező számotokra kedves rokon vagy barát, csak Tőletek távol talál helyet magának. És szinte garantált a kavarodás az utolsó helyeknél. Lehet, hogy többen rossz szájízzel kezdenek neki a lagzitoknak.

2, Csoportok

Előnye, hogy könnyen megtalálja mindenki az asztalát. Ez esetben sem kell túl sok előkészülettel számolnotok.
Ekkor vendégcsoportok szerint alkottok asztalokat. Csoportok lehetnek például:
1, Rokonok
2, Barátok
3, Kollégák

Esküvői ültetőkártya minden elképzeléshez

3, Ábécérendben

Előnye, hogy könnyen és gyorsan megtalálja majd mindenki a helyét. Ültetőkártyákat már kell rendelnetek, de túl sok fejtörésre, hogy ki hol üljön nem lesz szükségetek.
Hátránya, hogy biztosan sokan néznek majd furcsán a vadidegen szomszédjukra. Miközben pár székkel arrébb ott lehet valaki akivel szívesen beszélgetett volna. Bár így össze lehet ismertetni a rokonságot, Nektek mégsem ezt javaslom. 🙂

4, Megtervezett ültetési rend

Ez a megoldás jelenti számotokra a legtöbb munkát.
Hiszen össze kell “sakkozni” a helyeket és a székeket. Azonban ez a megoldás biztosítja a legnagyobb esély egy fergeteges esküvőhöz. Így tudjátok garantálni, hogy mindenki a lehető legjobban érezze magát. Hiszen olyan emberek ülnek a közelében akiket vagy régóta ismer vagy van valami közös bennük.
Ebben az esetben névre szóló ültetőkártyákkal pontosan kijelölitek minden vendég helyét az asztalnál.

Két szabály a megtervezett ültetési rendhez

Az ültetési rend megtervezésekor érdemes figyelni néhány alapszabályra, hagyományra.
– A vendégeket rokonsági fokuk alapján ültetik az ifjú párhoz. Azaz minél közelebbi rokon, annál közelebb ülnek.
– A hölgy vendégeket az illem szerint a kísérőik jobb oldalára kell ültetni

12 tipp a megtervezett esküvői ültetési rendhez

1, Mindenek előtt azt tanácsolom, kérdezzétek meg az örömszülőket. Ők sokkal jobban ismerik a rokonságot. Elképzelhető, hogy mondanak olyat, amit érdemes figyelembe venni az ültetési rend készítésekor.

2, Régi haragosok egymástól minél távolabb kerüljenek. Kicsi az esélye, hogy pont a Ti esküvőtökön történik meg a nagy kibékülés.

3, A kevésbé bulizós, szótlanabb vendégeket ne egy kupacba ültessétek. Így őket is könnyebben magával ragadja majd a mellettük ülők hangulata.

4,  A nagyobb hangú, bulizósabb vendégeknek amennyire lehet elszórva találjatok helyet. Az ő lendületük így több helyen segít a hangulatot felfokozni.

5, Lehetőleg egy férfi egy nő legyen a sorrend.

6, A kisebb gyerekek a szülők között kapjanak helyet.

7, A gyerekeseket egymáshoz közel ültessétek le. A szülőknek és a gyerekeknek is így lesz közös témájuk.

8, Ha nagyobb gyerekek vannak, ők kerülhetnek külön asztalhoz is.

9, Kisebb gyerek esetén lehetőleg a szülők az ajtóhoz minél közelebb üljenek. Ha valami miatt ki kell sietni ne kelljen a teljes vendégseregen átverekedni magukat egy síró kisgyerekkel.

10,  Ne csak a közvetlen asztalszomszédra figyeljetek! Arra is legyetek tekintettel, hogy kik fognak szemben ülni.

11, Ha van rá mód a szingli barátokat ültessétek egymás mellé. Hátha pont a Ti esküvőtökön találják meg szerelmüket!

12, Gondoljatok ez esküvőtökön dolgozó emberekre is (vőfély, esküvőszervező, fotós, videós, zenekar, DJ). Őket is meg kell vendégelni. Az ő asztaluk lehet kicsit félreesőbb helyen is.

Ültetési tabló

Az Ültetési tabló célja, hogy vendégeitek megtalálják a helyüket az ünnepi asztaloknál. Kialakításakor igazodunk az esküvői dekorációtokhoz mind formában, mind színekben. Figyelünk arra, hogy minél gyorsabban megtalálja mindenki a helyét. Lehetőleg ne alakuljon ki tumultus a tabló körül. Ültetési tablótokat akár fénykép alapján is elkészítjük.
Nézzétek át Ültetési tablónkat vagy kérjetek ajánlatot!
A vendégek számára az Ültetési tabló remek puska is lehet. Ha nem jut az eszükbe valakinek a neve a sokadalomból elég lelesnie a tablóról! 🙂

Plusz fő

Elképzelhető, hogy valamely vendégetek félreértette, hogy kinek szól a meghívás. Vagy Ti nem voltatok egyértelműek kinek szól a meghívás.
Így elképzelhető, hogy a vártnál többen jelennek meg. Azt tanácsolom ez esetben, ne Ti akarjátok megoldani a helyzetet. Ez csak idegeskedéshez vezetne. Ráadásul nem tudnátok a többi vendégetekre figyelni amíg netán székeket és tányérokat pakoltok.
Hagyjátok, hogy a vőfély vagy az esküvőszervező és a helyszín közösen találjon valamilyen megoldást.

A tanácsaimat megfogadva, most már bátran nekiállhattok a esküvői ülésrendetek elkészítéséhez! Jó munkát kívánok! 🙂

Üdv,
Zsuzsa

Nyomj a lenti gombokra, ha Te is hasznosnak találtad a cikket!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés