Útmutató a tökéletes esküvői főasztal ülésrendjéhez

Útmutató a tökéletes esküvői főasztal ülésrendjéhez

Egy lakodalomban a fő események a főasztalnál történnek. Ide érkeznek először az ételek, itt csattannak el a legfontosabb csókok! 🙂
Ideális esetben a főasztal az esküvő minden pontjáról jól látszik a főasztal és természetesen az ifjú pár is. Mindig a főasztal díszítése a legszebb. Virágok, szalagok és egyéb dekorációkkal kiemelkedik a többi asztal közül. Gyakran még a főasztal hátterét is feldíszítik lufikkal, virágokkal, fényfüzérekkel.

Mivel mindenki látja a főasztalnál ülőket, így fontos tudnotok, milyen szabályokra kell figyelnetek az ülésrend meghatározásakor.

Fontos, hogy tisztában legyetek a szabályokkal, nehogy megbántsatok valakit!

Hagyományos

 

Hagyományos esküvői főasztal ülésrend

Hagyományos esküvői főasztal ülésrend

A főasztal díszhelyein az ifjú pár ül. A vőlegény jobb oldalán ül a menyasszony, majd mellette a hagyományok szerint, a vőlegény apja, a menyasszony anyja és végül egy tanú. A vőlegény másik oldalán pedig édesanyja ül, mellette a menyasszony apja a másik tanúval.

Modernebb

 

Modernebb esküvői főasztal ülésrend

Modernebb esküvői főasztal ülésrend

Természetesen ültethetnek az örömszülők egymás mellé. De ekkor is figyeljetek, hogy a hölgyek és urak felváltva helyezkedjenek el az asztalnál.

Körasztal

Kör alakú esküvői főasztal ülésrend

Kör alakú esküvői főasztal ülésrend

Ha az esküvői főasztalotok kör alakú lenne, akkor a fenti ülésrendet javaslom Nektek.

Különleges esetek

  • Ha az eskető lelkészt vagy papot is vendégül látjátok, akkor őt is a fiatal párhoz közeli helyre ültessétek a főasztalnál vagy annak közvetlen közelébe.
  • Előfordulhat, hogy egyikőtök szülei elváltak, és az új párjával vesz részt az esküvőn. Ekkor megoldást lehet, ha a menyasszony és vőlegény más közeli családtagokkal ülnek a főasztalhoz. A szülők pedig a közeli rokonoknál kapnak helyet.
  • Sajnos nem biztos, hogy mindenki olyan szerencsés, hogy mindkét szülőjével együtt ünnepelhet az esküvőjén.
  • Nem “illik” páratlanul ülni a főasztalnál. Ha Nálatok is ez az eset lenne, akkor akár a tanúkat magatok mellé ültetve helyet foglalhattok négyen is az esküvői főasztalnál.

Ha semmiképpen nem találtok jó megoldást, akkor akár ketten is ülhettek a főasztalnál!

Bármelyik megoldást választhatjátok, hiszen ez a TI napotok! 🙂

Fontos, hogy amennyiben eltértek a hagyományosabb ülésrendtől, akkor beszéljétek meg az érintettekkel! Nehogy az esküvőn szembesüljenek azzal, hogy nem ott fognak ülni ahol gondolták/remélték.

Már tudjátok, mikre kell figyelnetek a főasztal ültetésekor. Olvassátok miként készíthettek vendégeitek számára tökéletes ültetési rendet!
Ha van lehetőségetek választani az asztalelrendezések között, ekkor ezt a cikket ne hagyjátok ki!

GYakran Ismételt Kérdések

Mi az az esküvői főasztal?

A főasztalnál ül az ifjú pár és a legközelebbi hozzátartozók. Az asztalt minden vendég jól látja, hiszen itt zajlanak a fontos események 🙂

Vannak szabályai az ültetésnek?

Vannak, bár nem szabálynak, hanem inkább hagyománynak mondanám. Erről is szó van a cikkben. Segítek abban is, hogy mire kell mindenképpen figyelnetek.

Vannak küllönleges esetek az ültetéskor?

Van nem mindennapi esetm több is. Mindegyikről részletesen olvashatsz.

Nyomj a lenti gombokra, ha Te is hasznosnak találtad a cikket!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés