Hogyan válassz esküvői fotóst

Hogyan válassz esküvői fotóst

A fotós kiválasztása igen nagy feladat. A kutatást a több száz szolgáltató sem teszi egyszerűbbé, így nagyon fontos az, hogy precízen körbejárd a témakört. A professzionális készségek, a művészi stílus és a személyiségjegyek egyaránt fontosak, mikor az esküvői fotósodat szeretnéd megtalálni. Ehhez majd egy tucat olyan tippet adok neked, amelyek megkönnyítik a folyamatot.

10 + 1 tipp, hogyan válassz esküvői fotóst

1. lépés: Válassz stílust

Mielőtt elkezded a kutatni az esküvői fotósokat, el kell döntened, hogy milyen típusú és stílusú fotókat preferálsz. Meríts ihletet! Vizionáld azt, hogy hogyan szeretnéd önmagadat és szerelemedet visszalátni a nagy nap után. Győződj meg arról, hogy egyeznek-e a fejedben megálmodott képek a fotós képeivel.

2. lépés: Nézd meg a referenciákat

A portfóliónak vagy galériának mindig kézközelben kell lennie, mindig elérhető kell, hogy legyen. Hiszen mi alapján is választanál, ha nem az eddig elkészített fotói alapján?

3. lépés: Weboldal vizit

Amelyik – magát esküvői fotósnak nevező – alkotónak nincs egy jól működő, könnyen kezelhető weboldala, azt máris kihúzhatod a listáról. Ez egy olyan kulcsfontosságú szempont, ami nélkül nem mehetsz tovább. A profizmust (az oldal kidolgozottságát), az évek alatt szerzett tapasztalatot (sok és minőségi referencia kép), a kreatívságot (pl. blogok írása) a személyes márkáját (önmaga bemutatása) jeleníti meg egy weboldal

4. lépés: Csekkold a közösségi médiában

Alapvető ma már, hogy mindenki jelen van minimum egy közösségi média felületen. Az esküvői fotósnak is tartania kell, haladnia kell a korral és lépést kell tartania a mai rohanó világgal. Így, fontos, hogy legalább egy olyan helyet (Facebook, Instagram, Pinterest) feltudjon mutatni az illető, ahol rendszeresen (minimum 2 hetente) friss tartalmakat oszt meg.

esküvői fotós

Esküvői fotós munkában

5. lépés: Kérj árajánlatot

Az árajánlatkérés már egy komoly elhatározás. Azt javaslom, hogy szűkítsd le a fentebbiek alapján az esélyes és szimpatikus fotósok számát maximum 5 főre. Tőlük kérj árajánlatot és a továbbiakban ebből az 5 főből válassz. Az árajánlatkérés során a legfontosabb információk egy esküvői fotós számára 2 dolog. A választott időpont és helyszín, ezt mindenképpen jelöld/írd meg a fotósnak.

6. lépés: Csomagajánlatok átnézése/összehasonlítása

Örök igazság, hogy a részletekben rejlik az egész. Fontold meg a felkínált csomagajánlatokat és azt, hogy mettől-meddig pontosan mit is vállal az esküvői fotós. Ne kapkod el, nem kell azonnal döntést hoznod. Sokkal inkább elsődleges az, hogy a számodra megfelelő ajánlatokat válaszd ki.

7. lépés: Piszkos anyagiak átgondolása

Sajnálom. Lehet, hogy kényes téma, de muszáj beszélni róla. Lényeges, hogy tudd, hogy mit kapsz a pénzedért cserébe! Legyen szembetűnő az, hogyha egy nagyjából egyező csomagra két egymástól nagyon messze álló számot kaptok. Az olcsóbbik vagy a drágábbikat válaszd? Itt azt ajánlom, hogy gondolj bele abba, hogy a drágábbik ajánlat, az mitől lehet drágább. Felszerelés? Tudás? Szakmai tapasztalat? Szerződés (hitelesség)? Számla? A diákok, a kezdő fotósok vagy a barátok „jó kamerával” ritkán eredményeznek boldog és elégedett párokat… Válassz profit, válassz olyat, aki nem 5 számjegyű összegben határozza meg a szolgáltatása (az aznapi munkája és az utómunkával eltöltött ideje) összegét!

8. lépés: Kérdezz a felszereléséről

Itt nem feltétlen a márkára (pl.: Sony, Nikon, Canon) a lényeg. Sokkal inkább a felszerelése minősége és mennyisége. Ha nem megfelelő valamelyik, akkor nagy valószínűséggel az átadott fotók hagynak majd némi kivetnivalót maguk után…

esküvői fotós

A tökéletes esküvői fotós megtalálása nem lehetetlen

9. lépés: Kérj személyes találkozót

Mire ehhez a ponthoz érsz, a kiválasztott 5 fotósból már csak maximum 3 főt hagyj a kalapban. Ennél több fotóssal (remélhetőleg) felesleges találkoznod. Hogy miért fontos a személyes találkozó? Azért, mert személyesen teljesen máshogy ismerhetjük meg egymást, mint írásos vagy telefonos beszélgetés esetén. Fontos, hogy kialakuljon mind a két fél részéről egy kölcsönös szimpátia.

10. lépés: Szerződéskötés

A referenciák átnézése és a személyes találkozók után, már teljesen egyértelmű kell, hogy legyen az, hogy ki lesz a befutó. Akármennyire is mámoros ez a jegyben járós időszak számodra, nem szabad megfeledkezned arról, hogy az esküvőd napja egy soha vissza nem térő alkalom. Rengeteg belefektetett pénz, idő, energia és szervezés, illetve felbecsülhetetlen eszmei érték. Ne hagyd veszni, a szó elszáll, az írás megmarad! Ragaszkodj a szerződéskötéshez!

+ 1 lépés: Tartsd a kapcsolatot

Szerintem ez egy olyan dolog, amit nem csak neked, de a fotósnak is fontos szem előtt tartania. Én például mindig felajánlom, hogy ne csak e-mailben vagy telefonon tartsuk a kapcsolatot, hanem akár Facebook Messenger beszélgetésben is. Bátran bejelölhetnek, így talán még jobban megismerhetnek, beleláthatnak a privát mindennapjaimba, a munkámba és ezáltal még inkább közelebb érezhetik magukat hozzám. Ajánlom, hogy jelöld be a befutót! 😉

Végszó
Köszönöm, hogy végig olvastad a cikket. Remélem, hogy segíteni tudtam abban, hogy esküvői képeid a legjobbak lehessenek egy szuper fotós segítségével. Gondolatébresztésnek is tökéletes, de akár az összes tippet pontosan le is követheted! Őszintén kívánom, hogy találd meg a második igazit az életedben! 😉

Remélem, megtalálod a tökéletes esküvői fotósodat!

Nyomj a megosztásra, ha van valaki akinek fel akarod hívni a figyelmét erre a cikkre! És persze lájkold a Facebook oldalunkat!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés